Kendriya Vidyalaya Sangthan

Minimum Information Prescribed under the RTI Act, 2005
(Updated as on 30.11.2010)the last working day of the month).


Serial No. Information ( Establish a link with each of the entries underneath) Available / not Available
1 Details of Principal as APIO along with telephone NO. and e-mail address. AVAILABLE Click for more details
2 Admission Guidelines in vogue. AVAILABLE Click for more details
3 Calendar of activities; Academic; Co-scholastic and Games & Sports. AVAILABLE Click for more details
4 Select list of candidates for admission to various classes & select list of waitlisted candidates for admission to various classes (Gen, SC, ST, PH). AVAILABLE Click for more details
5 Minutes of VMC meetings (2008-09 and onwards). AVAILABLE Click for more details
6 VVN Budget approved by the VMC for the current academic session. AVAILABLE Click for more details
7 Minutes of PTA (E.C.) meetings (2008-09 and onwards). AVAILABLE Click for more details
8 Any other information which the K.V. wishes to disclose proactively. AVAILABLE Click for more details

Frequently ask Question regarding the Admission in Vidyalaya

Q1. What’s the procedure of the admission in class Ist in KV ?
Ans: Kendriya Vidyalaya is mainly meant for the education of the children of transferable central Govt. employee. You should collect the registration form after paying Rs -100 From the concerned vidyalaya and submit the same within stipulated date.
Q2. When are the registration form sold?
Ans: The Registration forms are sold generally in the month of Feb Every year
dt>Q3. What Should be the age of the child for seeking admission to class I ?
Ans: A Child must be the 5 year old on 31st march in which the admission is being sought for admission to class-I
Q4. Is there any test for the admission to class-1?
Ans: No, there is no any test for the admission to class-1.all application received would be divided into 7 categories in order of priority to the extent vacancies are available .Transfer Of parents during the last 7 years will be calculated for priority have been transferred more number of time would get precedence over children whose parent have been transferred less number of time.
Q5 What is the reservation of sc & st candidates?
Ans: 15% seats scheduled caste and 7.5% for st. would be reserved in all fresh admission.
Q6. What is the provision of single girl children ?
Ans: after admitting the candidates upto the full intake capacity as per norms, if there are single female children left among the unsuccessful applicant , upto two single female children may be admitted over & above the sanctioned intake in each section of class-1.
Q7. . What should be the enclosures in application form admission to class-1?
Ans: service certificate , residential certificate, birth certificate, (in case of sc/st) should be enclosed in the application form at the time of registration
Q8. What kind of birth certificate would be submitted for admission to class-1?
Ans: For class-I certificate of proof of age in the form of a birth certificate issued by the competent authority to register birth . this will include certificates from notified area council/ municipality municipal corporation, extract about the date of birth from record of village panchayat, military hospital and service record of defence perconnel .
Q9. Is there any quota of principal/ chairman VMC in admission ?
Ans: there in no any quota of the principal . but chairman VMC can recommend maximum two admission in concerned vidyalaya . these two admission may be recommended in one class or all class put together except class 10 & 12.

WHAT ARE THE PRIORITIES IN ADMISSION?

ANS The following priorities shall be followed in granting admissions:-

(A) KENDRIYA VIDYALAYAS UNDER CIVIL/DEFENCE SECTOR;
(1)Children of transferable Central Government employees including ex-servicemen.
(2)Children of non-transferable employees including ex-servicemen.
(3)Children of transferable & non-transferable employees of Autonomous bodies /Public sector undertaking/ institute of Higher learning of the Government of India.
(4)Children of transferable State Government employees.
(5)Children of non-transferable employees of State Government.
(6)Children of transferable & non-transferable employees of Autonomous Bodies/Public sector Undertaking/Institute of Higher learning of the State Governments.
(7)Children from any other category.
(B)KENDRIYA VIDYALAYAS UNDER PUBLIC SECTOR UNDERTAKING/INSTITUTES OF HIGHER LEARNING:-
   (26TH MEETING OF AAC DATED 19.4.2005,RATIFICATION IN 73rd BOG DATED 8.7.2005)
(1)Children & grand children of employees of the public sector undertaking/ institute of higher learning. Which finance the concerned KENDRIYA VIDYALAYAS fully;
(2)The priorities given for under Civil/ Defence sector will follow in the same sequence, thereafter.

Latest News

  • ***Half Yearly Syllabus for session 2017-18 has been uploaded, please see Circulars Section ***
  • *** विद्यालय में ०१.०९.२०१७ से 15.०९.२०१७ तक हिंदी पखवाड़ा बड़े धूमधाम से मनाया गया |***